Zwamstam

Zoals elke zichzelf respecterende scoutinggroep heeft ook de Graaf Bernadotte een ‘stam’, die voor een groot deel bestaat uit de leiding van de jeugd speltakken, maar daarnaast ook uit een aantal oud gedienden die al sinds decennia bij de Graaf Bernadotte betrokken zijn.

De naam van onze stam is naar verluid ontstaan tijdens een creatieve brainstormsessie in een ontspannen setting (lees horeca etablissement), alwaar iemand na lang gedelibereer exclameerde: “Wat zitten we nou met z’n allen te zwammen? Waarom noemen wij ons niet gewoon de Zwamstam?!” En zie daar, de Zwamstam was geboren.

De leden van de Zwamstam zijn voor een ieder onmiddelijk herkenbaar aan het gitzwarte tenue (grijs voor de leden die al wat langer meedraaien en/of wat meer zweten dan de gemiddelde medemens), waarop ons logo in de vorm van een gele paddenstoel, naar een ontwerp van de heer R. Stienstra©, prominent is afgebeeld.

Minimaal één keer per maand komt de stam samen in het ‘Praethuys’, vlak bij het Jachthuys, waar de gezellig verlichte inrichting met bar en de uitstekende ventilatie (die  met de jaren beter wordt) garant staan voor een prettig verblijf. Elke maand werpt een aantal stamleden zich op om het programma te organiseren, waarbij aan creativiteit over het algemeen niets te wensen overgelaten wordt. Een paar klassiekers die jaarlijks terugkomen: de pubquiz, de autorally, de gerstenatproefavond en bovenal de GBBQ waar bijzonder veel leden van andere scoutinggroepen op af komen.

Op een aantal dagen zien de straten letterlijk zwart van Zwammers. Zo worden de jeugdleden bijvoorbeeld ondersteund bij de organisatie van Koninginnedag, helpen we mee met de Jantje Beton collecte, of draaien we op de achtergrond mee om het de jeugdleden op de kampen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Daarnaast gaan wij er voor ons eigen plezier met enige regelmaat te voet, met de (brom)fiets, in de auto, de trein, of zelfs per vliegtuig op uit om de Wereld om ons heen te ontdekken en deze meer leefbaar levendig te maken…

Eén van de meest favoriete bezigheden van de Zwamstam is… ehh…. het (ogenschijnlijk) met zo min mogelijk bezig zijn, bij voorkeur op een scoutingterrein ergens in Europa (als het niet het Naaldenveld in Bentveld is, dan wel in Luxemburg of Duitsland), onder het genot van een voedzaam drankje en sappig knabbeltje, bij een vakkundig in elkaar geknutseld vuurtje; gelukkiger kun je ons niet krijgen!

Ook in de regio Haarlem is de Zwamstam een herkenbare en (daar gaan wij althans van uit) graag geziene groep mensen. Zo zijn wij altijd van de partij bij regionale activiteiten als de Co Nuts en in grote getalen aanwezig bij de 4-jaarlijkse Jamborette in Spaarnwoude. Al met al zijn we er dus maar druk mee!